Voor het Angelman Syndroom

Slapen

Kinderen met AS kunnen last hebben van slaapstoornissen. De problemen kunnen optreden bij het naar bed brengen, in slaap komen, ?s nachts wakker worden, te vroeg wakker worden en combinaties hiervan.

Dit kan leiden tot problemen voor het hele gezin, en ook voor het goed functioneren van het kind of de volwassene met het Angelman Syndroom overdag (bijvoorbeeld gedragsproblemen).

De normale slaap wordt gereguleerd door het slaap-waak centrum in de hersenen. Slaperigheid ontstaat 's avonds wanneer er in de pijnappelklier in de hersenen melatonine wordt gemaakt. Dit gebeurt onder invloed van duisternis. Licht remt de vorming van melatonine juist af. Melatonine vervult waarschijnlijk een sleutelrol in de regulering van het normale slaap-waak ritme en het 24-uurs temperatuurritme. Verstoring van de vorming van melatonine leidt tot het ontstaan van slaapproblemen.

 

 

Behandeling 

Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft een gespecialiseerde polikliniek voor onderzoek en behandeling van slaapproblemen bij mensen met verstandelijke beperkingen. Deze kliniek is verbonden met de polikliniek voor slaapstoornissen en chronobiologie.

 

Contact: 

Voor informatie over of verwijzing naar het centrum voor onderzoek en behandeling van slaapproblemen bij AS kinderen kunt u zich wenden tot:

Drs W. Braam, AVG (arts voor verstandelijk gehandicapten)

's Heeren Loo Midden-Nederland, Wekerom (gld), Postbus 75, 6710 BB EDE,

Telefoon 0318-593562

E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Link: 

Informatie met medische aspecten bij verstandelijke beperkingen: http://home.planet.nl/~braam/home.html